beberose βρεφικα ειδη

Πώς να διαλέξω το κατάλληλο καρότσι;

Όταν πλησιάζει η ώρα που θα έχεις το μικρό σου στην αγκαλιά σου, αρχίζεις και σκέφτεσαι τις αγορές που θα πρέπει να κάνεις. Μια από αυτές είναι και η αγορά καροτσιού. Η καροτσομάνα θα πρέπει να καταφέρει να περάσει από πολύ στενά μέρη, λακούβες, σε μερικές περιπτώσεις θα πρέπει να το κουβαλήσει και πολλά άλλα. Ναι, αλλά τι πρέπει να προσέξω; Πόσα λεφτά να διαθέσω; Να πάρω πολυκαρότσι; Τι χρώμα να πάρω; Να το πάρω από το internet ή από κατάστημα; Και κυρίως ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΟΛΑ; Μιας και είναι πολλά, άπειρα! Αυτό είναι καλό γιατί έχεις πολλές επιλογές!

 

Έψαχνα καρότσι πολύ καιρό και διάβασα πολλά άρθρα, κείμενα, έκανα συγκρίσεις και έρευνα αγοράς. Θα σας μιλήσω σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία.

 

Πως ξεκινάω να ψάχνω;

Ξεκινάς μια μίνι έρευνα από φίλους και γνωστούς που έχουν ήδη καροτσάκια. Οι περισσότεροι θα σου πουν αμέσως αν το δικό τους είναι καλό, θα σου πουν από μόνοι τους κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά του καροτσιού που τους βόλεψαν ή όχι. Αλλά να θυμάσαι. Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές ανάγκες. Το καρότσι που βόλεψε εμένα μπορεί να μη βολέψει εσένα. Συνεχίζεις με μια έρευνα στο internet. Με βοήθησαν πολύ μερικά forum που με έκαναν να απορρίψω κάποιο καρότσι (που ήμουν έτοιμη να πάρω) επειδή δεν υπήρχαν ανταλλακτικά (είναι και αυτό ένα θέμα). Σύντομα θα καταλήξεις σε 2-3 μάρκες.

 

Τι θα πρέπει να έχει ένα καρότσι για να μου ταιριάξει;

Εξαρτάται από πολλά πράγματα.

Αναρωτήσου πόσο θα το χρησιμοποιήσεις. Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις πολύ, αν θα πηγαίνεις παντού με αυτό (όπως εγώ), θα πρέπει να βρεις ένα καρότσι με αντοχές, να είναι εύκολο στην οδήγηση του, να είναι ευκίνητο και όχι πολύ φαρδύ για να περνάς και από τα πιο στενά μέρη (πίστεψέ με είναι πολλά). Επίσης θα πρέπει να σκεφτείς αν θα το αγοράσεις με την προοπτική να το χρησιμοποιήσεις και στο επόμενο ή επόμενα παιδιά σου.

 

Ρόδες και τιμόνι

Οι μονές ρόδες στα καρότσια τα κάνουν πιο ευκίνητα, πιο εύκολα στην οδήγηση, από ότι τα καρότσια με διπλές ρόδες και αν μένεις σε μέρος που οι δρόμοι έχουν κακοτεχνίες, θα σε βοηθήσει πολύ αν έχει καλές και μαλακές  αναρτήσεις.

Το ενιαίο τιμόνι βοηθάει επίσης πολύ στην ευκινησία και στην οδήγηση. Εγώ προτίμησα τιμόνι με χερούλια γιατί ήθελα να βάζω τα ψώνια μου, αν και έχει χώρο κάτω από το καρότσι, ήθελα να έχω και άλλες επιλογές. Τότε δεν ήξερα ότι υπάρχουν ειδικά εξαρτήματα για τα ενιαία τιμόνια, που σου επιτρέπουν να βάλεις σακούλες και στο ενιαίο τιμόνι! Αν έπαιρνα σήμερα καρότσι θα διάλεγα σίγουρα τέτοιο. Να ξέρεις όμως ότι δεν πρέπει να υπερφορτώνεις το καρότσι με έξτρα βάρος γιατί είναι πολύ εύκολο να αναποδογυρίσει!!!

 

Το βάρος του καροτσιού και το μέγεθός του

Σίγουρα να είναι ελαφρύ. Σύγκρινε τα καρότσια με τα κιλά τους (το αναφέρουν στα χαρακτηριστικά τους) και διάλεξε το πιο ελαφρύ. Σκέψου που μένεις. Μήπως θα χρειαστεί να το κουβαλήσεις μερικές φορές; Αν έχεις σκαλοπάτια στην είσοδο της πολυκατοικίας σου ή δεν έχεις ανσασέρ αυτό είναι πρόβλημα, αλλά ένα βαρύ καρότσι στο κάνει δυσκολότερο.

Θα πρέπει σίγουρα, όταν θα κλείνει, να χωράει μέσα στο αυτοκίνητο σας. Πολλοί την πάτησαν και πήραν καρότσι που δεν χωρούσε στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους. Όσο πιο μικρό γίνεται όταν κλείνει τόσο καλύτερα.

 

Να πλένεται εύκολα

Στα περισσότερα καρότσια είναι εφικτό να βγάλεις όλα τα υφασμάτινα μέρη για να τα πλύνεις (του δικού μου βγαίνουν πανεύκολα και τα βάζω στο πλυντήριο). Σε μερικά όμως είναι τόσο δύσκολο να τα βγάλεις και να τα βάλεις, που στο τέλος θα το πλένεις ολόκληρο με το λάστιχο στο μπαλκόνι και δεν το θέλεις. (άσε που δεν θα καθαρίσει καλά). Αν νομίζεις ότι δεν χρειάζεται συχνό πλύσιμο, σου λέω ότι όταν το παιδί θα μεγαλώσει και θα τρώει μέσα σε αυτό, τότε το πλύσιμο θα γίνει απαραίτητο!

 

Τι είναι το πολυκαρότσι; Να το προτιμήσω;

Οι περισσότερες μάρκες έχουν σύστημα πολυκαροτσιού. Δηλαδή το βασικό καρότσι που κάνει από νεογέννητο μέχρι περίπου τριών ετών, το πορτ μπεμπέ που θα το έχεις για τους πρώτους έξι μήνες περίπου και το πρώτο κάθισμα αυτοκινήτου κατηγορίας 0 ή 0+ (δηλαδή μέχρι 10 ή 13 κιλά). Όλα προσαρμόζονται στη βάση του καροτσιού και είναι σαν να έχεις 3 καρότσια.

Εμάς μας βόλεψε αφάνταστα αυτό, άλλοι δεν το χρειάστηκαν καθόλου. Το πορτ μπεμπέ το είχαμε και σαν καλαθούνα, έξι μήνες όπου πηγαίναμε ο μικρός ήταν μέσα σε αυτό και έμπαινε στη βάση του καροτσιού πολύ εύκολα και γρήγορα. Το ίδιο και το καθισματάκι αυτοκινήτου. Το ότι προσαρμοζόταν στο καρότσι μας βόλεψε, γιατί πολλές φορές που κοιμόταν, δεν χρειαζόταν να τον ξυπνήσουμε για να τον πάρουμε μαζί μας. Τον παίρναμε μαζί με το κάθισμα. Γενικά γλιτώνεις χώρο και χρόνο. Και αν σκέφτεσαι το οικονομικό, προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι οι τιμές των πολυκαροτσιών δεν είναι πολύ μακριά από τις τιμές των μεμονωμένων καροτσιών (τουλάχιστον τότε), ήταν και αυτός ένας λόγος που το προτιμήσαμε.

 

Πρέπει να είναι αναστρέψιμο;

Το αναστρέψιμο καρότσι επιτρέπει την τοποθέτηση της θέσης με φορά προς τον δρόμο, ή προς τη μαμά. Σου δίνει τη δυνατότητα δηλαδή να το γυρίσεις όποτε θες. Για εμένα ήταν σημαντικό αυτό, για άλλους δεν είναι. Όσο ήταν μικρό το μωρό στο πορτ μπεμπέ, κοιτούσε εμένα. Μόλις μεγάλωσε και περάσαμε στο επόμενο κάθισμα καροτσιού, τον είχα ακόμα με φορά προς τα εμένα, αλλά σύντομα χρειάστηκε να το γυρίσω με φορά προς τον δρόμο γιατί ήθελε πλέον να εξερευνήσει το περιβάλλον γύρω του. Δεν είναι απαραίτητο να είναι αναστρέψιμο, αλλά αν έχει και αυτή τη δυνατότητα ακόμα καλύτερα.

 

Τι χρώμα να το πάρω;

Το χρώμα του καροτσιού εξαρτάται καθαρά από το γούστο του καθένα. Πολλοί προτιμούν ουδέτερα χρώματα γιατί δεν θέλουν να το δεσμεύσουν, αν κάνοντας δεύτερο παιδί είναι το αντίθετο φύλο. (Φαντάζεσαι έναν μάγκα σε φούξ καρότσι;). Εγώ προτίμησα μπλε navy, ήταν εύκολη επιλογή, αν στο μέλλον κάνω κορίτσι δε θα είναι δεσμευτικό.

 

Πόσα λεφτά να διαθέσω;

Και αυτό εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του καθένα. Δεν αξίζει να δώσεις πάρα πολλά λεφτά, αλλά μη περιμένεις να πάρεις super καλό καρότσι με 100 ευρώ. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές για κάθε πορτοφόλι. Μπορείς να βρεις ακόμα και πολύκαρότσι με 250-300 ευρώ ή με 1000-1500 ευρώ (φυσικά υπάρχει και η μέση λύση). Όταν ψάχναμε εμείς δεν είχαν εισρεύσει ακόμα στην αγορά τόσα πολλά καρότσια. Αν επέλεγες κάτι φθηνό, δεν θα ήταν τόσο καλής ποιότητας, ήταν από ευτελή υλικά που φαινόταν από χιλιόμετρα και δεν θα είχε τις αντοχές και τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμασταν. Τώρα βρίσκεις καλές τιμές και σε ποιοτικά καρότσια.

Όσο για τις τιμές να ξέρεις ότι παίζουν πολύ από κατάστημα σε κατάστημα. Αυτό που πήραμε τελικά εμείς, το βρήκαμε 200 ευρώ φθηνότερα από ότι σε άλλα καταστήματα! Πολύ μεγάλη διαφορά! Σου προτείνω να το ψάξεις καλά!

 

Να το πάρω από το internet ή από κατάστημα;

Αυτό αφορά μόνο εσένα. Αν έχεις αποφασίσει με σιγουριά για το καρότσι που θες και το βρεις στο internet σε καλύτερη τιμή (όπως γίνεται συνήθως) να κάνεις την αγορά από το internet. Εγώ έχω ένα θέμα με αυτό, αν δεν δω το προϊόν από κοντά, να το πιάσω, να το κάνω βόλτα (στη περίπτωση του καροτσιού), να δω πως συμπεριφέρεται, δεν μπορώ να το αγοράσω. Άσε που, οποιοδήποτε πρόβλημα και αν προκύψει ξέρω που να απευθυνθώ, αλλά είναι σημαντικό για εμάς, ότι στηρίξαμε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση της γειτονιάς που ήταν πολύ εξυπηρετικοί (και πολύ πιο φθηνοί από άλλα μεγάλα καταστήματα)! Αλλά αυτή είναι η δική μου γνώμη μόνο.

 

Extra tip:

Να μη ξεχνάς να περνάς το καρότσι σου απο τακτικά “service”. Να φροντίζεις πάντα καλά τις ρόδες του και τις βάσεις απο τις ρόδες, στο σημείο που γυρνάνε. Να τις καθαρίζεις καλά όποτε καθαρίζεις το καρότσι και να τις λαδώνεις μερικές φορές το χρόνο. Αυτό θα σου εξασφαλίσει μεγαλύτερη ζωή στο καρότσι σου και λιγότερη φθρά. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να χαλάνε οι ρόδες και να μη γλιστράνε καλά εξαιτίας αυτού. Take care your pram!

 

Δείτε εδώ τα καρότσια μας 🙂