Βρεφικό μασάζ | Ένας σύμμαχος για την υγεία του μωρού σας

Της Κατερίνας Σταθοπούλου

Το μασάζ μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο του μωρού σας, να συμβάλλει στην καλή υγεία του και να σας βοηθήσει να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό.

Καθησυχάζοντας το βρέφος

Θα έχετε παρατηρήσει πως, όταν το μωρό σας κλαίει γοερά, μόλις το κρατήσετε στην αγκαλιά σας, σταματά και ηρεμεί. Αν απλά κρατώντας το μωρό σας μπορεί να είναι τόσο καταπραϋντικό, φανταστείτε πόσο θα επωφεληθεί από ένα μασάζ σε όλο το σώμα.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το βρεφικό μασάζ μπορεί να μειώσει το κλάμα, να το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο ειρηνικά, να ανακουφιστεί από τη δυσκοιλιότητα και τους κολικούς. Λέγεται ακόμα ότι ενισχύει την ικανότητα του μωρού να παλέψει τα μικρόβια. Όταν κάνετε στο μωρό σας ένα μασάζ, τονώνεται του κεντρικό νευρικό σύστημά του. Όπως και σε κάθε μάλαξη πυροδοτείται μια αλυσιδωτή αντίδραση: το μυαλό παράγει περισσότερη σεροτονίνη και λιγότερη κορτιζόλη. Το αποτέλεσμα είναι ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή του μωρού σας να επιβραδύνεται και να γίνεται πιο χαλαρή.

Το τακτικό βρεφικό μασάζ αυξάνει τη συναισθηματική του ευεξία πάρα πολύ. Η στοργική αφή και η ρυθμική κίνηση είναι από τις πιο ισχυρές μορφές επικοινωνίας μεταξύ βρέφους και γονέα. Η χαρά της αφής θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να διαβάζετε τα σήματα του μωρού σας και να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες του.

Το μασάζ στο μωρό σας είναι μια απλή και ευχάριστη διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι 10 με 15 λεπτά. Διαλέξτε το χρόνο που θα είστε χαλαροί και το μωρό σας ήσυχο, αλλά ταυτόχρονα σε εγρήγορση. Δοκιμάστε να αρχίσετε μετά την αλλαγή της πάνας ή ως μέρος ενός τελετουργικού την ώρα του βραδινού μπάνιου. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό και ήσυχο. Ξαπλώστε το μωράκι επάνω σε μια μαλακή πετσέτα ή κουβέρτα, με ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι του. Αρχίστε κρατώντας τα χέρια του μωρού σας και τρίβοντας απαλά τις παλάμες του με τους αντίχειρές σας μερικές φορές.

Όταν νιώσετε συντονισμένοι, δοκιμάστε αυτές τις καταπραϋντικές τεχνικές που περιγράφονται πιο κάτω, ξεκινώντας από τα πόδια του μωρού σας για να δουλέψετε στη συνέχεια σε όλο του το σώμα.

Μασάζ στα πόδια

βρεφικό μασάζ στα πόδια

Απαλά αλλά σταθερά τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από το πόδι του μωρού σας και αφήστε τα χέρια σας να γλιστρήσουν κάτω από το μηρό προς τον αστράγαλο. Κάνετε αυτό μερικές φορές, στη συνέχεια επαναλάβετε στο άλλο πόδι.

Μασάζ στην κοιλιά

Βρεφικό μασάζ στην κοιλιά

Τοποθετήστε τα χέρια σας στο επίπεδο του αφαλού του μωρού σας. Με δεξιόστροφη κίνηση, τρίψτε τα δάχτυλά σας σταθερά και απαλά πάνω από την κοιλιά του κυκλικά. Επαναλάβετε.

Μασάζ στα χέρια

Βρεφικό μασάζ στα χέρια

Κυλήστε απαλά το χέρι του μωρού σας στα χέρια σας, ξεκινώντας από τον ώμο του και κινηθείτε προς τα κάτω ως το καρπό του. Επαναλάβετε δύο τρεις φορές και στη συνέχεια κάντε τη μάλαξη και στο άλλο χεράκι.

Μασάζ στον αυχένα

Στηρίξτε το κεφάλι του μωρού σας και το πάνω μέρος του σώματός του με το ένα χέρι. Τοποθετήστε τον αντίχειρα του άλλου χεριού σας στη μία πλευρά του λαιμού του και τα πρώτα δύο δάχτυλα στην άλλη πλευρά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να τρίψετε απαλά το λαιμό του μωρού σας με κυκλική ρυθμική κίνηση. Επαναλάβετε μερικές φορές.

Μασάζ για ανακούφιση από κολικούς

Βρεφικό μασάζ για κολικούς

Πρώτα κάνετε στο μωρό σας ένα μασάζ στην κοιλιά. Στη συνέχεια, λυγίστε τα γόνατά του μέχρι την κοιλιά του και κρατήστε τα για περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν τα αφήσετε. Επαναλάβετε μερικές φορές. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την άκρη του ενός χεριού στην κοιλιά του μωρού σας, γλιστρώντας από τον αφαλό προς τα κάτω με ρυθμό, για να βοηθήσετε να γίνει απελευθέρωση αερίων. Επαναλάβετε αν χρειαστεί.

Τέλος θα ήθελα να σας δώσω μια συμβουλή ως μητέρα ενός 20χρονου πλέον κοριτσιού:

Μην διστάζετε να αγκαλιάζετε το παιδί σας, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα παιδιά μεγαλώνουν με αγάπη και τρυφερότητα. Όταν μεγαλώσουν μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον συναισθηματικής ασφάλειας, γίνονται ατρόμητα. Ακόμα κι αν δεν κάνετε το τέλειο μασάζ στο μωράκι σας, πάρτε το αγκαλιά, του κάνει καλό !

Βρεφικό μασάζ αγκαλιά